Дұрыс тамақтануды насихаттау » Страница 6 » 174 гимназия
Алматы қаласы
Управления образованияның
"№174 мектеп-гимназия"
акимата города Усть-Каменогорска
Приемная
+7(727)351-26-14
Бухгалтерия
+7(727)399-51-19
Версия для
слабовидящих
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
11
март
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Күріш — дүние жүзінде ең көп тұтынылатын азықтардың бір түрі. «California Rice Commission» деректері бойынша дүние жүзінде 40 000-нан астам түрі бар көрінеді. Жүйелі қоректенудің ажырамас бөлігіне айналған күріш — құрамында зиянды май, холестерин секілді зиянды ештеңе болмауы арқылы денсаулыққа өте пайдалы азық түрі. Қан қысымы: Құрамында натрий өте әлсін ғана кездесетіндіктен жоғары қан қысымымен байланысты дерті барлар үшін ең жақсы азықтардың бірі.   Альцгеймер: Алцгеймер дертінің алдын алу
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
10
март
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Қырыққабат жапырағының құрамында бауырдағы улы қосылыстарды бейтараптандыратын глюкозинолаттар бар. Олар қатерлі жасушалардан қорғайды. Осылайша, қырыққабат онкологиялық ауруларды және сүт безі қатерлі ісігін болдырмайды. Алма шырынының пайдасы оның құрамында ағзаның иммунды күшін арттыратын А, В, және С дәрумендерінің мол болуында. Алма шырынының құрамында сонымен қатар, биотин, пантотен және фолий қышқылы бар. Соңғысы шаш пен тырнақты қатайтып, жақсы әсер етеді. Онымен қоса, алма шырыны
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
09
март
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Айран зиянды бактерияларды өлтіреді Айранда Lactobacillus kefiri секілді бірегей пробиотика бар. Зерттеулерге сүйенсек, бұл пробиотиктер әртүрлі зиянды бактериялардың, соның ішінде сальмонелла, хеликобактер пилори және ішек таяқшасы бактерияларының өсуін тежейді. Сонымен қатар, айранда бактериальды қасиеттері бар айран-полисахарид бар. Айран ас қорытуды жақсартады Айрандағы пробиотиктер ішектегі пайдалы бактериялардың балансын қалыпқа келтіруге көмектеседі. Бұған қатысты жүргізілген зерттеу
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
05
март
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Қызылшаны сүйіп жейтін адамның жалпы портретіне назар салайық. Ол ақылды. Себебі қызылшада йод көп. Ал онсыз есте сақтау қабілетінің жақсы, ой-өрісі мен зейіннің жоғары болуы мүмкін емес. Беті алқызыл. Себебі қызылша темірдің сіңуіне әсер етеді. Сондықтан қызылшаны ұнататын жандардың бет-әлпетінің бозарғанын байқамайсыз. Ол төзімді. Қызылша адамның физикалық төзімділігін арттырады екен. Ғалымдар қызылша шырынының қан тамырларды кеңейтіп, қан тарауын күшейтетінін дәлелдеген. Демек бұлшықеттерге
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
04
март
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Күріш құрамындағы ауыр көмірсулардың көмегімен адам ағзасында күніне қант пен майлар құрамы өз мөлшерінде реттеліп отырады. Ағзаға өзге тағамдармен түскен зиянды заттарды да күріш өз бойына сіңіріп алып, залалсыздандырады. Сол себепті күріш арқылы ем-дәм (диета) ұстанғандаағзадан тұз бен қалдықтар (шлактар) сыртқа шығады. Жүректің қалыпты жұмыс істеуі үшін глюкоза қажет. Балды қолдану жүректің бұлшық етіне жақсы әсер етеді. Себебі, онда жеңіл сіңетін глюкоза өте көп. Балдың құрамында Diastase
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
03
март
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Сәбіз құрамындағы А дәрумені адамның бойын өсіреді, көру қабілеті мен теріні жақсартуға ықпал етеді. Бұл дәрумен жұмыртқа, бауыр және сүт өнімдерінде кездеседі. Сондықтан да, сәбізді осы тағамдармен бірге пайдаланса болады. Сәбізді қаймақпен араластырып пайдаланса, оның құрамындағы каротиннің едәуір бөлшегін адам ағзасы өзіне оңай сіңіре алады. Алма шырынының пайдасы оның құрамында ағзаның иммунды күшін арттыратын А, В, және С дәрумендерінің мол болуында. Алма шырынының құрамында сонымен қатар,
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
02
март
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Сүзбе тағамдық құндылығы жағынан өте тамаша – өнім. Ол құрамындағы ақуыз және оның қорытылу деңгейі бойынша барлық сүт өнімдерінен асып түседі.Сүзбенің құрамындағы ақуыз адамға қажет бауыр мен бүйректің жұмысын жақсартатын, холестериннің деңгейін төмендететін және ең бастысы бауыр тінін жаңартып отыратын, бауырдың май басуын алдын алатын холин, метионин тектес аминқышқылдарына тез ыдырайды Алма шырынының пайдасы оның құрамында ағзаның иммунды күшін арттыратын А, В, және С дәрумендерінің мол
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
01
март
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Алманың құрамында С, В1, В2, Р, Е дәрумендері мен марганец, калий, кальций, фосфор, натрий, молибден, мырыш, барий микроэлементтері бар. Алмадағы темір қан айналым жүйесіне өте қажет. Сондай-ақ онда жасұнықтың өте көп бөлігі бар. Алма бауыр, бүйрек, асқазан, ішек жолдарының жұмыстарын жақсартады. Бет терісінің түсін жақсартып, жас әрі күтімді етіп көрсетеді. Холестерин мөлшерін азайтып, іш қатудың алдын алады, диареяны емдеп, иммундық жүйені нығайтады. Қырыққабаттың пайдасы: Қырыққабаттың ең
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
28
февраль
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Қарақұмықтың бірнеше пайдалы қасиеттері бар: Қандағы қантты жақсарту: Қарақұмық орташа гликемиялық индекске ие (тамақтанғаннан кейін қандағы қанттың баяу өсуіне әкеледі), сондықтан қант диабетімен ауыратын науқастар үшін қауіпсіз және қандағы қант балансын жақсартқысы келетіндерге пайдалы. Қандағы қант теңгерімін сақтау денсаулықты сақтауға көмектеседі. Жүрек денсаулығына пайдалы: Магний, мыс, талшық, кейбір ақуыздар мен өсімдік қосылыстары, мысалы рутин, жүрек денсаулығын сақтауға көмектеседі.
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
26
февраль
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Банан депрессиямен күресуде көмектеседі. Оның құрамында триптофана заты бар. Бұл триптофаннан қуаныш гормоны серотонин синтезделеді. Сондықтан бір банан жеп көңіл күйді айтарлықтай жақсартуға болады. Банан әлемдегі аллергия тудырмайтын жалғыз ғана жеміс. Тіпті жас нәрестелерде де банан ешқандай гиперсезімталдық яғни аллергия көріністерін бермейді. Сүйектерді қатайтады. Банан арқасында ағзадағы кальций жиналып тұрады. Қалыпты жағдайда ағзадан кальций сынды пайдалы минералдар зәрмен сыртқа шығып