Ас мәзіріндегі тамақтардың пайдасы
Палау
Палау – әлемдегі ең танымал және ең көп сұранысқа ие тағамдардың бірі. Халық медицинасында палауды әлсірегенде, арықтағанда, ауыр науқасқа шалдыққанда жеуге кеңес беріледі. Себебі оның құрамында адам ағзасына пайдалы: ет, пияз, сәбіз, сарымсақ, күріш, өсімдік майы, дәмдеуіштер бар. Дәнді дақылдар ағзаға қажетті қуат береді, ет ақуызбен қанықтырады, ал көкөністерде ас қорытуға пайдалы талшық бар.
Сүзбе
Сүзбе-бұл пайдалы ашытылған сүт өнімі. Ол ақуыздарға, А, Е, Р, В2, В6 және В12 дәрумендеріне, фолий қышқылына бай. Сондай-ақ, өнімде кальций, темір, натрий, магний, мыс, мырыш, фтор және фосфор бар.
Сүт
Сүт-ежелден бері белгілі құнды тағамдардың бір. Ол ақуыздарға, дәрумендерге, маңызды амин қышқылдарына, микро және макроэлементтерге бай. Майлылығы 3,2% болатын жүз грамм сүт өнімінің құрамында: ақуыз-2,9 гр, май-3,2гр, көмірсулар-4,7гр және барлығы 59 килокалория бар.
Бал
Бал-дәрумендер мен минералдардың бай көзі. Оның құрамында А, В, К, Е, С дәрумендері бар, өйткені дәрумендер табиғи минералды тұздар мен биогендік аминдермен бірге болғандықтан, олардың пайдасы синтетикалық алмастырғыштарға қарағанда әлдеқайда жоғары.
Қара-бидай наны
Қара бидай нанның құрамында В дәрумені сияқты көптеген дәрумендер бар: B2, B3, B4,B6, E, H. Кальций, мырыш, фосфор, мыс, селен, молибден сияқты минералдардың мөлшері көп. Қара бидай нанын барлық жастағы адамдар үшін құнды және пайдалы етеді.