Тамақтандыру » Страница 44 » 174 гимназия
Алматы қаласы
Білім басқармасының
"№174 мектеп-гимназия"
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі :
+7(727)351-26-14
Есепші бөлімі:
+7(727)399-51-19
Нашар көрушілер
нұсқасы
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
03
март
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Сәбіз құрамындағы А дәрумені адамның бойын өсіреді, көру қабілеті мен теріні жақсартуға ықпал етеді. Бұл дәрумен жұмыртқа, бауыр және сүт өнімдерінде кездеседі. Сондықтан да, сәбізді осы тағамдармен бірге пайдаланса болады. Сәбізді қаймақпен араластырып пайдаланса, оның құрамындағы каротиннің едәуір бөлшегін адам ағзасы өзіне оңай сіңіре алады. Алма шырынының пайдасы оның құрамында ағзаның иммунды күшін арттыратын А, В, және С дәрумендерінің мол болуында. Алма шырынының құрамында сонымен қатар,
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
02
март
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Сүзбе тағамдық құндылығы жағынан өте тамаша – өнім. Ол құрамындағы ақуыз және оның қорытылу деңгейі бойынша барлық сүт өнімдерінен асып түседі.Сүзбенің құрамындағы ақуыз адамға қажет бауыр мен бүйректің жұмысын жақсартатын, холестериннің деңгейін төмендететін және ең бастысы бауыр тінін жаңартып отыратын, бауырдың май басуын алдын алатын холин, метионин тектес аминқышқылдарына тез ыдырайды Алма шырынының пайдасы оның құрамында ағзаның иммунды күшін арттыратын А, В, және С дәрумендерінің мол
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
01
март
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Алманың құрамында С, В1, В2, Р, Е дәрумендері мен марганец, калий, кальций, фосфор, натрий, молибден, мырыш, барий микроэлементтері бар. Алмадағы темір қан айналым жүйесіне өте қажет. Сондай-ақ онда жасұнықтың өте көп бөлігі бар. Алма бауыр, бүйрек, асқазан, ішек жолдарының жұмыстарын жақсартады. Бет терісінің түсін жақсартып, жас әрі күтімді етіп көрсетеді. Холестерин мөлшерін азайтып, іш қатудың алдын алады, диареяны емдеп, иммундық жүйені нығайтады. Қырыққабаттың пайдасы: Қырыққабаттың ең
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
28
февраль
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Қарақұмықтың бірнеше пайдалы қасиеттері бар: Қандағы қантты жақсарту: Қарақұмық орташа гликемиялық индекске ие (тамақтанғаннан кейін қандағы қанттың баяу өсуіне әкеледі), сондықтан қант диабетімен ауыратын науқастар үшін қауіпсіз және қандағы қант балансын жақсартқысы келетіндерге пайдалы. Қандағы қант теңгерімін сақтау денсаулықты сақтауға көмектеседі. Жүрек денсаулығына пайдалы: Магний, мыс, талшық, кейбір ақуыздар мен өсімдік қосылыстары, мысалы рутин, жүрек денсаулығын сақтауға көмектеседі.
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
26
февраль
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Банан депрессиямен күресуде көмектеседі. Оның құрамында триптофана заты бар. Бұл триптофаннан қуаныш гормоны серотонин синтезделеді. Сондықтан бір банан жеп көңіл күйді айтарлықтай жақсартуға болады. Банан әлемдегі аллергия тудырмайтын жалғыз ғана жеміс. Тіпті жас нәрестелерде де банан ешқандай гиперсезімталдық яғни аллергия көріністерін бермейді. Сүйектерді қатайтады. Банан арқасында ағзадағы кальций жиналып тұрады. Қалыпты жағдайда ағзадан кальций сынды пайдалы минералдар зәрмен сыртқа шығып
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
25
февраль
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Сиыр сүтінде майлар шамамен 63 пайызды құрайды. Олар жүрек пен қан тамырлары үшін зиянды деп саналады, бірақ ғылыми дәлелі жоқ. Керісінше, ірімшік, майсыз сүт және қышқыл сүт өнімдері инсульт пен жүрек ауруларының қаупін төмендетеді. Бұдан бөлек, сүтте 4,73 пайызға дейін жүрек пен миға пайдалы май қышқылдары болады. Бұл қышқылдар тек көктем және жазда құнарлы шөппен қоректендірілген жануарлардан көп бөлінеді. Мамандардың айтуынша, балдың адам денсаулығы үшін пайдасы көп. Атап айтқанда, бал қан
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
24
февраль
2022
Ас мәзіріндегі тағамдардың пайдасы
Құрамында басқа өсімдіктердің құрамында түбірлік көкөністер мен қызылша жапырақтары сияқты пайдалы заттардың бай жиынтығы жоқ: С, P, PP, U, B тобы витаминдері, А провитамині. Қызылша әсіресе фолий қышқылына бай (В дәрумені).9). Биофлавоноидтар; Аминқышқылдары (лизин, бетаин, валин, агринин, гистидин және басқалары). Органикалық қышқылдар (лимон, мали, оксалин). Микроэлементтер (мыс, темір, магний, күкірт, калий, кальций, мырыш, йод, фосфор, натрий, кобальт, цезий, рубидий, марганец). Ақуыз бен
Ас мәзіріндегі тамақтардың пайдасы
23
февраль
2022
Ас мәзіріндегі тамақтардың пайдасы
Сүзбенің құрамы кальцийге өте бай әрі калий, фосфор, магний, темір бар. Ал дәрумендерден А, В, С, Н, РР, Е кездеседі. Сол себепті сүзбе түрлі аурумен ауыратын адамдарға тұтыну керек өнімдердің бірі. Бал – өте күшті антиоксидант. Ол терідегі тесіктердің бітелуіне және безеу мен терінің ерте қартаюға алып келетін ағзадағы уытты заттарды шығарады. Балды жеуден бөлек, онымен маскалар жасауға болады. Сонда бет барқыт тәрізді жұмсақ және тегіс болады.  
Ас мәзіріндегі тамақтардың пайдасы
22
февраль
2022
Ас мәзіріндегі тамақтардың пайдасы
  Aлмaның eмдiк қacиeттepiнe тoқтaлмac бұpын, oлapдың acқaзaн-iшeк жoлдapымeн бaйлaныcты пpoблeмaлapы бap нayқacтap үшiн кeйбip шeктeyлep қoйылaтынын aйтып өткeн жөн. Acқaзaн cөлiнiң жoғapы қышқылдығы кeзiндe, acқaзaнның мepeз aypyы жәнe aшiшeк кeзiндe aлмaның тәттi cұpыптapын нeмece кepiciншe – acқaзaн cөлiнiң төмeн қышқылдығы бap гacтpитпeн, cпacтикaлық кoлит, гипoкинeтикaлық тип бoйыншa өт қaбының диcкинeзияcымeн зapдaп шeгeтiндepгe қышқыл cұpыптapды пaйдaлaнy қaжeт. Қырыққабаттың пайдасы: